A Csipkeszegi alapitvány történelme

Csipkeszeg Foundation © 2008-2016 • All rights reserved•

A Csipkeszegi Táncház és Múzeum:

Szék 3 hosszú utcából áll: Felszegből, Csipkeszegből és Forrószegből. Mindhárom utcának külön táncháza volt.

Csipkeszegen 1988-ig működött táncház. A házigazdák Paprikás Kati néni és Pisti bácsi voltak. Pisti bácsi 1997-ben hunyt el, ezután az örökösök Magyarországra költöztek, a táncház láthatóan lepusztult.

 

 

 

A régi táncházat 2004-ben vette meg Michel van Langeveld.

2005-ben nagyszabású helyreállítás / felújítás kezdődött, a teljes tetőt, valamint az első emelet tartógerendáit és födémét kicserélték. Az utcai homlokzat díszeit eredeti állapotukban állították helyre.

A helyi lakosok a munkálatok első pillanatától kezdve figyelemmel kísérték a Táncház alakulását és ismét szerveződtek időnként táncházak. Az eredeti Táncház túl hamar kicsinek bizonyult. Szerencsére megtaláltuk a megoldást: a régi mellett ugyanazon a területen építsünk egy nagyobb táncházat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az új Csipkeszegi Táncház:

2009 augusztus 16-án Sallai János, Szék polgármestere ünnepélyesen megnyitotta az új Táncházat. Különleges vendégként a tilburgi (Hollandia) Mie Katoen táncegyüttest hívták meg. A széki Szalmakalap táncegyüttessel együtt egy fergeteges délutáni műsort adtak elő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mai napig rendszeresen szerveznek itt táncházakat.

Csoportoknak külön táncházakat tudunk szervezni a következő egyéni programokkal egybekötve:

-tárlatvezetés és a Csipkeszegi Táncház és Szék (tánc) történelmének ismertetése;

-az új Forrószegi Táncház és az itt kiállított Korniss Péter fotográfiák megtekintése;

-2 széki pár táncbemutatója eredeti népviseletben és élőzenével;

-1 órás tánctanítás, élőzenével, kb. 3 széki tánc alapfokú elsajátítása;

-hideg ill. meleg ebéd és vacsora igány szerint;

-szálláslehetőség a táncház fölött elhelyezkedő Bed & Breakfast – ben (szállás reggelivel)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az újjáépített Forrószegi Táncház:

A Csipkeszegi Táncházzal szemben a 2011-bel lebontott Forrószegi Táncház 2012-ben teljesen újjáépült, a régi gerendák, tartók, födémek, padlók, ajtók és ablakok újra felhasználásával.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korniss Péter állandó fotókiállítása:

1967-ben Korniss Péter fotóművész és Novák Ferenc néptánc koreográfus ellátogattak a Széki Táncházba. Korniss Péter itt készült képei olyan nagy benyomásttettek Magyarországon, hogy 1972-ben megszerveződött az első Magyar Táncház Budapesten.

1974-ben jelent meg Korniss Péter első fényképalbuma, az “Elindultam világ útján…” Ebben az albumban is szerepeltek a Széki Táncházban készített képei. Ma, több, mint 45 évvel később ezeket a képeket a széki Forrószegi Táncházban lehet megtekinteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az állandó kiállítás egész évben látogatható. A ma 79 éves Korniss Péter több fényképalbumot készített és többek között az Amsterdami Néptáncszínház állandó fotográfusa is volt. Időközben több életműdíjat is nyert egyedülálló munkájáért.

A táncházcsűr:

A legújabb projekt, a táncházcsűr idén, 2013-ban készült el. A régi időkben telente sokszor a házban bent táncoltak, nyaranta pedig a csűrben.

2013 május 20-án hétfőn, Pünkösd második napján Korniss Péter nyitotta meg ünepélyes keretek között a tánccsűrt. A megnyitón Wouter Reijers, a kolozsvári holland konzul is részt vett.

==============================

Széken folyamatosan és rendszeresen szervezünk táncházakat. Az időpontok az “események” oldalon találhatók.

 

 

 

Az összes programot saját erőforrásból finanszírozzuk. Amennyiben támogatni kívánja a Széki Táncházat, szívesen elfogadunk adományokat, amiből további táncházakat tudunk szervezni.

Kapcsolat és információ az info@csipkeszegfoundation.eu címen.

Szállás:

A szervezett programoktól függetlenül szálláslehetőség is van a Bed & Breakfast-ben a Csipkeszegi Táncház épületében Erzsike és Michel van Langeveldnél. További információk a http://www.hollandmihal4.wix.com/csipkeszeg-1 weboldalon találhatók.